Nestos Gölleri
Nestos Nehri, Orta Bulgaristan’daki Rilas Sıradağları’ndan doğar, Drama İli’nden Yunanistan’a ulaşır ve Trakya Denizi’ne dökülür. Trakyalılar tarafından kutsal nehir olarak tapınılıyordu ve Heredot, Tukididis, Batlamyos v.s. gibi antik yazarlar tarafından da eserlerinde bahsedilmektedir. 130 metresi genel olarak güneybatı yönünde ilerleyen ve Yunanistan topraklarında olarak toplam uzunluğu 234 km’dir. Yunanistan topraklarına Drama İli’nin kuzeyinden 400 m rakımla ulaşır ve Paranesti’den çıkar. Devamında Ksanthi ve Kavala İlleri’nin ortak sınırını oluşturur ve Nestos Deltası’nı şekillendirerek Thasos’un karşısından denize dökülür. İl sınırları içerisinde suları toplayan ve Nestos’a dökülen kollar ve dereler çok fazla sayıdadır. Güney tarafında sürekli akan dere olarak sadece Polikarpo vardır. Orta Rodopi Sıradağları ve batıdan ise Despatis, Moudelis, Megalo Rema, Diavolorema ve Arkoudrema dökülür. Yunanistan topraklarından sularını toplayan bu nehirler bölgenin enerji, sulama ve turizm ihtiyaçlarını karşılamada Nestos’u zenginleştirmektedir. Sırasıyla üç baraj Temenos – Platanovrisi – Thisavros’tur. Her üçü de hidroelektriktir. Temenos barajı sulama için en büyük kaynaktır; Platanovrisi ise Thisavros ünitesinden aldığı suları depolar. Günümüzde Thisavros ve Platanovrisi işlemektedir ve membalarında iki göl oluşmuştur.
Nestos Nehri’nin ve göllerinin yamaçlarında özellikle meşe ağaçları bulunmaktadır; göllerin ve akarsuların bitki örtüsünde daha çok su bitkileri görülmektedir. Meşe ağaçları dışında göl kenarında görülen bitkiler ise gürgen, ostrya, söğüt, ıhlamur, akça ağaç, kızıl ağaç, kızılcık, fındık, sarmaşık, sedir, çınar, kavak, güvem, akasya, yabani gül, böğürtlen, siyah mürver ağacı, üvez v.s.’dir. Otsu bitki örtüsünde ise şu bitkiler bulunmaktadır: orman kır çiçekleri, papatya, çan çiçeği, taşkıran, halka çiçeği, sütleğen, yabani çilek, sardunya, şamdan çiçeği, beyaz hindiba, v.s.’dir. Göl kenarındaki fauna başta su samuru olmak üzere birçok hayvana ev sahipliği yapmaktadır: kurt, tilki, yabani kedi, karaca, kirpi, gelincik, yabani domuz.
Ayrıca göllerin etrafında su yılanı, engerek yılanı, kertenkele, kaplumbağa v.s. gibi sürüngenlerin yanı sıra semender ve kurbağa gibi amfiblere de rastlanır.
Göllerin balık çeşidi de oldukça zengindir: kefal (Leuciscus cefalus, Otthrias brandti), tekir (Barbus meridionalis, B. plebejus), Chondrostoma varbarensis, akarsularda ise alabalıklar (Salmo trutta macrostigma, S. trutta fario) vardır.